Wanneer werd de e-sigaret uitgevonden?

Wanneer werd de e-sigaret uitgevonden?

Inmiddels is de e-sigaret ook wel bekend als e-smoker een product dat je vaak op straat ziet. Niks geks aan. Maar in de vorige eeuw was dit zeker niet normaal. Het is pas de laatste jaren een apparaat geworden dat je veel in het openbaar ziet. Maar wanneer is de elektrische sigaret eigenlijk uitgevonden? En door wie? In dit artikel kom je alles te weten of de geschiedenis van de e-sigaret.

Wat is een e-sigaret?

De e-sigaret is een apparaat waarin een vloeistof elektronisch wordt verdampt. Aerosol wordt zo gevormd. Deze aerosol wordt vervolgens ingeademd. Aerosol is een mengsel van vloeistofdeeltjes in een gas. De vloeistof die verdampt wordt in de e-sigaret wordt ook wel e-liquid genoemd. E-liquid is een oplossing van plantaardige glycerine en propyleenglycol. Verder zijn deze twee stoffen vermengd met geconcentreerde aroma's. Deze aroma's kun je zelf uitkiezen naar smaak. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om wel of geen nicotine toe te voegen aan de oplossing.

Ruim aanbod aan aroma's

Zoals je net hebt kunnen lezen, kun je zelf de aroma's uitkiezen die je wil gebruiken in de e-sigaret. Gelukkig is er een enorm aanbod aan verschillende smaak opties beschikbaar. Zo zijn er veel diverse fruitsmaken. Denk aan: appel, framboos, aardbei, banaan of mango. Dit zijn fruitige zoete smaken. Als je voor een zoete meer kunstmatige smaak wil gaan, kun je kiezen voor een snoep smaak. Verder zijn er ook diverse koffie- en theesmaken. Denk bijvoorbeeld aan espresso of groene thee. Daarnaast zijn er ook aroma's die smaken naar alcoholische dranken, zoals mojito. Populaire smaken zijn mint of de gewone tabakssmaak.

Herbert Gilbert

In 1963 liet Herbert Gilbert zijn uitvinding patenteren. Deze uitvinding wordt gezien als de eerste echte e-sigaret. Zijn e-sigaret zette smaakstoffen om in stoom. Deze stoom kon vervolgens door de gebruiker geïnhaleerd worden. Dit was officieel de eerste rookvrij en tabak loze sigaret. De e-sigaret van Herbert Gilbert kwam helaas nooit met succes uit op de markt.

Hon Lik

Vervolgens kwam er in 2003 een nieuwe uitvinding van de e-sigaret. Deze uitvinding werd uitgebracht door Hon Lik. Deze Chinese apotheker had een nieuw idee voor de elektronische sigaret. Met een elektrisch element zou een vloeistof moeten verdampen in een propyleenglycol-oplossing. Hiermee kwam een rookachtige damp vrij, die vervolgens ingeademd kon worden. Er kan ook nicotine aan toegevoegd worden om in te ademen.

Elektrisch roken officieel op de markt gebracht

Een jaar later werd het ontwerp van Lik op de markt gebracht. De elektronische sigaret werd op de markt gebracht als een hulpmiddel om met roken te stoppen. Ruyan is de naam van het bedrijf dat deze e-sigaret uit begin te brengen in 2005. Het werd vervolgens over de hele wereld geëxporteerd. Nu zijn e-sigaretten wereldwijd te verkrijgen.